Doğal taş mutfak tezgahı çeşitleri, her biri farklı bir görünüme sahip olup, kullanım amacına göre de farklılık gösterir. Bunların arasında en çok tercih edilenler; mermer, traverten, onyx, granite, kuarcit ve dolomit tezgahlardır. Her biri farklı özelliklere sahiptir ve kendi içinde avantajları ve dezavantajları vardır. Doğal taş mutfak tezgahlarının temel ortak özelliği, dayanıklılıklarıdır. Bu yüzden, uzun süreli kullanım için tercih edilirler. Ayrıca, herhangi bir bakteri veya virüsün tutunamayacağı yüzeye sahiptirler. Mutfakta kullanılacak olan tezgahın, kullanım alanına göre seçilmesi gerekir. Çünkü, bazı tezgahlar sadece pişirme için kullanılırken; bazıları da sadece servis için kullanılır. Tezgahın seçiminde, kullanılacak olan malzemeler de dikkate alınmalıdır. Çünkü, bazı doğal taşlar keskin aletlerle kesilebilirken; bazıları ise sadece elle kesilebilir. Tezgahın kullanım alanına göre seçilmesi ve kullanılacak olan malzemelerin de dikkate alınması, gerekli sonuçların alınması için önemlidir.